نویسنده: سید روح الله موسوی شاکر
استاد راهنما: حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید علی سجادی زاده
استاد مشاور: حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید علی دلبری
استاد داور و نماینده مرکز تخصصی: حجت الاسلام و المسلمین علی رحمانی
استاد داور و نماینده مدارج علمی حوزه خراسان: حجت الاسلام و المسلمین سید محسن حسینی فقیه
چکیده:
سنّت یکی از دو منبع مهم معارف دین است و حدیث به عنوان یکی از مهمترین گزارشکنندههای سنّت به شمار میآید و مورد پذیرش همه فرقههای اسلامی است که به طور عمده در دو فرقه اهل سنّت و شیعه خلاصه میشوند و هر کدام با منابع مورد پذیرش خود، سنّت را گزارش کردهاند. اهل سنت ازمیانکتب حدیثی فراوان خود،نسبت به شش کتاب به عنوان صحاح سته، اهتمام بیشتری دارند.
به تمام آنچه امروز به عنوان حدیث بیانگر سنّت در کتب صحاح سته در اختیار مسلمانان قرار گرفته است، نمیتوان اطمینان کردچون به نظر میرسد بخشی از این گزارشها جعلی و ساختگی است که توسط راویان مسلمان ناآگاه و دشمنان کینهتوز به منابع حدیثی راه یافته است.
بخشی از کتب حدیث را گزارشهای مربوط به سیره و سنّت نبوی تشکیل میدهد و از ضروریتری مسائل پیرامون حضرت، زدودن و پیراستن گزارشاتی است که منافی با شخصیت عظیم ایشان است و سخنانی که هیچ سنخیتی با سیره، رفتار و منش آن حضرت نداشته است.
در نوشتار حاضر تلاش شده بخشی از احادیثی که صاحبان صحاح گزارش کردهاند، مورد بررسی وتحلیل قرار بگیرد. شیوه ارزیابی نقد مضمونی (متنی) است و ارزیابی سند در قلمرو کار این پژوهش نبوده است مگر برحسب ضرورت.
درآغاز، پس ازمبادی و کلیات، به گرد آوری احادیثی که به نظر میرسد با شأن وجایگاه حضرت سازگاری ندارد وسپس به نقد وتحلیل نمونههایی ازآن پرداخته می شود، چرا که به خاطر گستردگی احادیث، بررسی تمامی آن در این نوشتار ممکن نیست.
کلیدواژه ها: پیامبراعظم، نقد روایات، منافی با شأن، اهل سنّت، صحاحسته